Як підготувати чавунний посуд для використання
Як прожарити чавунний посуд
Чавун стає антипригарним, тільки коли прожарений належним чином. Крім того, новий чавун може легко іржавіти. Щоб вирішити ці проблеми, нанесіть на внутрішню поверхню чавунного посуду тонкий шар жиру і добре прогрійте його на плиті або в духовці. Підійде будь-яка рослинна олія або навіть сало.
При високій температурі молекули жиру руйнуються, окислюються і полімеризуються, тобто утворюють більші молекули, поєднуються з вуглецем та іншими речовинами. Це щільне та міцне з'єднання прилипає до поверхні чавуну та заповнює собою найменші тріщини. Поверхня стає антипригарною, тому що набуває гідрофобних властивостей — починає відштовхувати від себе воду. Коли Ви кладете продукти в посуд, гідрофобна поверхня запобігає прилипанню.
Чим більше Ви на ній готуєте, тим більше нових полімеризованих шарів утворюється на поверхні, а значить згодом чавунний виріб стає все кращим і кращим.
Отже, якщо Вам потрібно прожарити чавунний виріб, спочатку прогрійте його на сильному вогні до закінчення виділення диму. Потім дайте йому охолонути, добре вимийте з якимось миючим засобом або содою і просушіть на плиті. Після цього змастіть і всередині, і зовні тонким шаром масла або маргарину, або просто салом і покладіть в попередньо розігріту до 250 ° С духовку на годину. Цю процедуру можна повторити кілька разів. Чим більше, тим краще. Що стосується дерев'яної ручки - її при цьому потрібно зняти. Потім акуратно дістаньте і залиште остигати. Повторіть весь процес 2-3 рази: вимийте, витріть, змастіть, прогрійте.Якщо згодом їжа знову почне прилипати до поверхні, ретельно вимийте виріб жорсткою щіткою з миючим засобом, витріть насухо і знову прожаріть з тонким шаром олії.
Як доглядати за чавунним посудом
Що це означає доглядати? Ні, дарувати їй квіти і водити в кіно не треба, але навіть такий міцний матеріал, як чавун, потребує турботи.
Ретельно мийте чавунні вироби після кожного використання. Відскребіть всі шматочки їжі, що налипли, і ретельно вимийте поверхню засобом для миття посуду. Звичайне миючий засіб та звичайна губка. Нічого складного.
Повторюйте прожарювання іноді. Вимийте, а потім поставте на плиту найбільший вогонь. Коли вода випарується, налийте половину чайної ложки рафінованої олії. Розподіліть масло по всій внутрішній поверхні виробу за допомогою паперового рушника. Продовжуйте нагрівати, доки не почне злегка димитися, потім вимкніть вогонь і дайте охолонути.
Смажте, запікайте та тушкуйте! Чим частіше Ви користуєтеся, тим краще вона стає.
Витирайте насухо. Вода – природний ворог заліза. Після миття витирайте чавунний виріб насухо, інакше краплі води призведуть до утворення іржавих плям. Перед тим, як відправити його в шафу на зберігання, протріть насухо, прогрійте на плиті, щоб випарувалися всі залишки води і змастіть тонким шаром олії.
Трохи цікавого та корисного
Якщо іржа все ж таки з'явилася, то не переживайте. Просто добре вимийте, просушіть, змастіть і прожарите. Все як сказано вище. І буде як нова). Ось ще важливий момент. Готувати потрібно з олією.Читав відгук: «Купила чавунну сковорідку спеціально, щоб готувати без олії»… Ну це не про чавун. Чавун любить олію. Без олії він засумує. Посудомийку він не любить. Змиєте всі його плівки, він образиться і іржавіє).